Во рамките на спортската лига, на 30.11.2023 г. се одиграа натпревари во пинг-понг.

📌 Во рамките на спортската лига, на 30.11.2023 г. се одиграа натпревари во пинг-понг. 🏓
✔️ Учество зедоа и нашите ученици. 🙌
📢 Ученикот Илија Јанкулоски освои 🥉 место.👏
📍Интересни факти:
Во почетокот тенисот на маса на англиски се викал table tennis. Пред огромниот успех што ќе го достигне овој спорт, две конкурентски претпријатија почнуваат да ја произведуваат неопходната опрема за играње: рекети, топчиња и маси. Едното претпријатие своите производи ги продава под името Пинг-понг, а другото под името Ваф-ваф. Од двете марки победува она чие име е Пинг-понг, бидејќи подобро го имитира звукот при отскокнувањето на топчето во контакт со рекетот или масата.
„Пинг-понг е како атом. За неуките тој е само микроскопски и безначаен по постоење, но за посветените е сложен во дизајнот и градежен елемент на сè што знаеме“. – Мет Хетерингтон

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *